Museum voor peuters

Wil je een dagje uit organiseren met jouw peuter, maar wil je een keer niet naar het zwembad, de speeltuin of een pretpark? Dan kun je er ook voor kiezen om een museum te bezoeken. Niet alle musea zijn geschikt voor peuters, maar er zijn zeker musea in de buurt te vinden die hartstikke leuk zijn voor jouw kleintje. Welke vijf Nederlandse musea het meest geschikt zijn voor peuters, lees je op deze pagina.

1. Het Nijntje Museum

Is jouw kind een groot liefhebber van Nijntje? Dan kunnen jullie samen het Nijntje Museum in Utrecht bezoeken. Dit museum werd voorheen het Dick Bruna Huis genoemd en staat geheel in het teken van Nijntje en zijn vriendjes. In het museum zijn diverse leer- en speelruimtes ingericht voor peuters en kleuters en de kinderen kunnen er zelfs heerlijk knutselen. Voor de echte liefhebbers van Nijntje is dit museum zeker een aanrader.

2. Het Kinderboekenmuseum

Het Kinderboekenmuseum is gevestigd in het centrum van Den Haag. Zoals de naam van dit museum al verklapt, staat het Kinderboekenmuseum geheel in het teken van de verschillende populaire kinderboeken en de personages in deze boeken. Wat het museum zo leuk maakt voor de kids, is het feit dat er situaties uit de bekende kinderboeken na zijn gebouwd. In deze interactieve ruimtes worden de kids uitgedaagd om zelf actief aan de slag te gaan met de bekende kinderboeken en de personages in deze boeken. In het huisje van haas moet bijvoorbeeld een dak gemaakt worden, maar er is ook een trampoline waar jouw kind als een echte kikker op kan springen.

3. Het Nederlands Openluchtmuseum

Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem is ideaal om te bezoeken op een zonnige (en niet al te warme) dag. Het museum laat jou en de kinderen zien hoe Nederlanders vroeger leefden. Zo zie je hoe de mensen vroeger woonden, maar ook waar ze werkten en wat ze in hun vrije tijd deden. Wat het Nederlands Openluchtmuseum zo leuk maakt voor de kinderen, zijn de vele kindvriendelijke activiteiten die er vooral in het weekend worden georganiseerd.

4. Deltapark Neeltje Jans

Veel mensen denken dat het museum Deltapark Neeltje Jans alleen over de Nederlandse Deltawerken gaat en daarom niet echt geschikt is voor jongere kinderen. Dit is juist niet het geval. In Deltapark Neeltje Jans kun je namelijk niet alleen veel leren, maar ook veel doen. Er is bijvoorbeeld een waterpark, maar er zijn ook shows met zeeleeuwen en zeehonden en zelfs een groot aquarium. Deze activiteiten maken het museum ook zeker geschikt voor jouw jonge peuter.

5. Villa Zebra

Tot slot is er nog Villa Zebra, dat zichzelf ‘een uniek museum en kunstlaboratorium speciaal voor kinderen’ noemt. In dit museum kan jouw peuter helemaal zelf aan de slag, bijvoorbeeld door op ontdekkingsreis te maken of zelf een kunstwerk in elkaar te zetten. De tentoonstelling van Villa Zebra is echt op de jongere kinderen gericht, maar er is ook een tentoonstelling voor kinderen van 7 tot 12 jaar oud. Heb je ook oudere kinderen, dan kun je Villa Zebra dus gewoon met het hele gezin bezoeken.