Museumkaart

Ga je regelmatig naar het museum, dan kun je overwegen de Museumkaart aan te schaffen. De Museumkaart is een persoonsgebonden kaart waarmee je een jaar lang onbeperkt toegang hebt tot ongeveer 400 verschillende musea in Nederland. Door de Museumkaart aan te schaffen, ga je wat gemakkelijker en bovendien goedkoper naar het museum. En omdat er veel grote musea in het aanbod van de Museumkaart zitten, kun je diverse geweldige dagjes uit organiseren en bekostigen met deze kaart.

Op deze pagina lees je meer over de Museumkaart. Wil jij deze kaart mogelijk aanschaffen, dan is de informatie op deze pagina zeker interessant voor jou.

Welke musea bezoeken?

Meer dan 400 musea in Nederland accepteren de Museumkaart. Dit zijn grote en bekende musea als het Van Gogh Museum in Amsterdam, het Spoorwegmuseum in Utrecht en het Mauritshuis in Den Haag, maar ook kleinere en minder bekende musea als het Stedelijk Museum Vianen, Museum Tromp’s Huys in Vlieland, het Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht, het Nationaal Tinnen Figuren Museum in Ommen en het Zandvoorts Museum in Zandvoort.

Andere musea die je kunt bezoeken met de Museumkaart zijn Museum het Valkhof in Nijmegen, het Marinemuseum in Den Helder, het Historisch Museum Ede in Ede, Museumpark Archeon in Alphen aan den Rijn, het Allard Pierson Museum in Amsterdam, het EYE Filmmuseum in Amsterdam en het Nationaal Sleepvaart Museum in Maassluis.

Op de website van de Museumkaart kun je precies zien welke musea in Nederland de Museumkaart accepteren. Wil je weten of een specifiek museum jouw Museumkaart accepteert, dan kijk je even of dit museum op de website van de kaart vermeld wordt.

Overigens kun je ook op de website van een museum zien of dit specifieke museum de Museumkaart accepteert. Accepteert een museum de Museumkaart, dan staat dit duidelijk aangegeven op de website. Wij raden je dan ook aan de website van de Museumkaart en/of de website van een museum te checken, voor je naar dit specifieke museum gaat. Zo weet je precies of jouw Museumkaart wel of niet geaccepteerd wordt in dit betreffende museum. Bij twijfel kun je altijd nog even contact opnemen met het museum dat je wil bezoeken.

Museumkaart prijs

Er zijn drie verschillende Museumkaarten.

  • De Museumkaart voor volwassenen (19 jaar en ouder) kost 59,90 euro per jaar.
  • De Museumkaart voor jongeren (13 tot en met 18 jaar) kost 32,45 euro per jaar.
  • De Museumkaart voor kinderen (tot en met 12 jaar) kost ook 32,45 euro per jaar.

Let op: na precies een jaar is de kaart niet meer geldig. Dit betekent dat je na een jaar een nieuwe Museumkaart nodig hebt. Bij het aanschaffen van een nieuwe kaart, betaal je nogmaals de vaste Museumkaart prijs die voor jou van toepassing is.

Als volwassene betaal je dus iets meer voor je Museumkaart, maar toch bespaar je veel geld als je deze kaart aanschaft. Ga je meerdere keren per jaar naar het museum, dan heb je de kosten van de Museumkaart er in een mum van tijd uit.

De kosten voor jongeren en kinderen zijn hetzelfde. Wel moet je voor iemand van 13 tot en met 18 jaar een kaart voor jongeren kopen en koop je voor kinderen tot en met 12 jaar een speciale kaart voor kinderen. Koop je de verkeerde Museumkaart, dan kun je hier problemen mee krijgen. Ook al hebben de kaarten precies dezelfde prijs.

Museumkaart bestellen

Je kunt de Museumkaart op twee manieren bestellen. Ten eerste kun je ervoor kiezen de kaart te bestellen op de website van de Museumkaart. Als je de kaart hier bestelt, duurt het ongeveer vijf werkdagen voor je de kaart in huis hebt. Heb je de kaart nog niet in huis, dan kun je deze nog niet gebruiken. Het is dan ook verstandig om de kaart op tijd te bestellen, als je een specifiek museum met de Museumkaart wil bezoeken. Wil je bijvoorbeeld op vrijdag naar een museum, dan is het verstandig de Museumkaart al een week van tevoren online te bestellen. Op deze manier weet je zeker dat je de kaart op tijd in huis hebt.

De tweede manier om de Museumkaart te bestellen, is door naar een fysiek verkooppunt van de kaart te gaan. Dit is altijd een museum. Er zijn in totaal ongeveer 150 musea die de Museumkaart aan de kassa verkopen. Welke musea dit zijn, kun je gemakkelijk en snel op de website van de Museumkaart zien. Op de website van de kaart staat namelijk een overzicht met fysieke verkooppunten.

Koop je jouw Museumkaart bij een fysiek verkooppunt, ofwel een museum, dan kun je de kaart wel direct gebruiken. Wil je een museum bezoeken waar de kaart aan de kassa verkocht wordt, dan kun je er dus ook voor kiezen de kaart aan de kassa van dit museum te kopen. In dit geval weet je zeker dat je de kaart in huis hebt als je hem wil gebruiken. Online heb je deze garantie niet.

Tip: wil je binnenkort een museum bezoeken met de Museumkaart, maar heb je deze kaart nog niet in huis? Kijk dan op de website van de kaart of het museum dat je wil bezoeken, bij de lijst met fysieke verkooppunten van de Museumkaart staat. Is dit het geval, dan kun je de Museumkaart gewoon aan de kassa van het museum kopen. Is dit niet het geval, dan bestel je de kaart minimaal vijf werkdagen voor je dagje uit op de website van de Museumkaart.

Museumkaart waar te koop

Je kunt de Museumkaart online bestellen, maar dan duurt het wel maximaal vijf werkdagen voor je de kaart in huis hebt. Tot die tijd kun je de kaart nog niet gebruiken. Wil je vandaag nog een dagje weg en wil je eigenlijk de Museumkaart gebruiken om toegang te krijgen tot het museum dat je wil bezoeken? Dan kun je de Museumkaart bij een van de fysieke verkooppunten kopen, gewoon aan de kassa.

Er zijn meer dan 150 fysieke verkooppunten van de Museumkaart. Enkele musea waar je de kaart kunt kopen, zijn de volgende: het Purmerends Museum in Purmerend, Veiligheidsmuseum PIT in Almere, het Louwman Museum in Den Haag, het Teylers Museum in Haarlem, Museum Volkenkunde in Leiden, het Maritiem Museum in Rotterdam, Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam, het Van Gogh Museum in Amsterdam, Museum Het Valkhof in Nijmegen, het Marinemuseum in Den Helder, Museum Meermanno in Den Haag, Museumpark Archeon in Alphen aan den Rijn, het Allard Pierson Museum in Amsterdam en Stichting Bureau Europa in Maastricht.

Niet alleen de grotere musea in ons land verkopen de Museumkaart aan de kassa. Ook kleinere musea, zoals Museum Rijswijk in de gelijknamige woonplaats, verkopen de kaart gewoon aan de kassa. Wel raden wij je aan om van tevoren even te controleren of de Museumkaart verkocht wordt in het museum dat jij wil bezoeken. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan als je eenmaal aan de kassa van het betreffende museum staat.

Alle verkooppunten van de Museumkaart worden duidelijk vermeld op de website van de kaart. We raden je dan ook aan dit overzicht te controleren voor je een museum gaat bezoeken en de Museumkaart nog aan wil schaffen.

Museumkaart verlengen

Een Museumkaart is altijd 1 jaar geldig. Wil je de kaart langer dan een jaar gebruiken, dan moet je de kaart zelf verlengen. Let op: de kaart wordt niet automatisch verlengd. Verleng je jouw Museumkaart niet zelf, dan kun je de kaart na een jaar niet meer gebruiken.

Gelukkig hoef je niet zelf in de gaten te houden wanneer je jouw Museumkaart precies moet verlengen. De organisatie van de Museumkaart begrijpt namelijk maar al te goed dat je niet iedere week naar de einddatum van de kaart kijkt. Als je kaart bijna afloopt, krijg je daarom gewoon een mailtje van de organisatie van de Museumkaart. In dit mailtje staat dat je Museumkaart bijna afloopt. Ook lees je in het mailtje hoe je de kaart precies moet verlengen.

Door de stappen in het mailtje te volgen, heb je jouw kaart in een mum van tijd verlengd. Heb je een bevestiging van verlenging ontvangen, dan krijg je binnen enkele werkdagen een nieuwe kaart in huis. Ook handig: ben je niet tevreden over de foto op jouw huidige Museumkaart, dan kun je gewoon een nieuwe foto op je nieuwe kaart laten zetten. Je krijgt namelijk niet dezelfde kaart, maar een nieuwe kaart met nieuwe einddatum als je jouw Museumkaart verlengt.

Wil je jouw Museumkaart niet verlengen? Dan hoef je niets te doen. De kaart wordt niet automatisch verlengd en zal na de einddatum dus gewoon ongeldig worden. Wil je later toch een nieuwe Museumkaart, dan moet je gewoon een nieuwe kaart bestellen. Het verlengen van de kaart is, na het verlopen van de geldigheid van je oude kaart, niet meer mogelijk. In dit geval ga je dus gewoon naar de website van de kaart om een geheel nieuwe kaart te bestellen.