Museumkaart gratis

Met de Museumkaart ga je geheel gratis naar 400 verschillende musea in Nederland. Dit betekent dat je eenmalig een vast bedrag betaalt voor de kaart (59,90 euro voor de Volwassenenkaart en 32,45 euro voor de Jongeren- of Kidskaart) en vervolgens het gehele jaar door naar het museum kunt gaan. Let op: niet alle musea in Nederland zijn aangesloten bij de Museumkaart. Wil je een museum bezoeken en heb je deze kaart in je bezit, dan is het verstandig om van tevoren te controleren of dit museum wel of niet aangesloten is bij de Museumkaart.

Korting met museumkaart

Sommige musea geven je niet alleen gratis toegang als je een Museumkaart hebt, maar geven je ook korting in het museum zelf. Wil je bijvoorbeeld een souvenirtje kopen in de souvenirshop of wil je iets eten of drinken, dan kun je hier met je Museumkaart korting op krijgen. Dit is niet bij alle musea het geval. Op de website van een museum kun je doorgaans lezen of dit betreffende museum wel of geen kortingsacties heeft voor Museumkaarthouders.

Gratis museumkaart?

Het is niet mogelijk de Museumkaart gratis aan te schaffen. Het geld dat jij voor de Museumkaart betaalt, gaat namelijk deels naar de organisatie achter de Museumkaart en deels naar de musea die aangesloten zijn bij de kaart. Door deze kaart te kopen, lever je dus eigenlijk een bijdrage aan de verschillende musea die in Nederland te vinden zijn. Omdat deze bijdrage erg belangrijk is, wordt de kaart niet gratis weggegeven. Wel kun je de kaart natuurlijk van iemand cadeau krijgen. In dit geval betaal je zelf niet voor de kaart, maar doet een ander dit voor jou.