Musea nieuws

Top 5 musea Gelderland

Museumliefhebbers hoeven zich zeker niet te vervelen in de provincie Gelderland. In Gelderland zijn namelijk tientallen interessante musea te vinden, die zowel leuk zijn voor volwassenen als voor kinderen. Ben jij benieuwd wat de leukste en meest populaire musea in Gelderland zijn? Verdiep je dan in de top 5 musea Gelderland op deze pagina en je weet precies in welke Gelderse musea je moet zijn tijdens een dagje uit.

1. Het Nederlands Openluchtmuseum

Het Nederlands Openluchtmuseum is een drukbezocht museum dat in Arnhem gevestigd is. Ieder jaar komen er 550.000 mensen naar het Nederlands Openluchtmuseum en dit is niet voor niets, want het museum is zeker de moeite waard om te bezoeken. Het Nederlands Openluchtmuseum geeft een duidelijk beeld van het dagelijkse leven in Nederland gedurende de laatste eeuwen. Zo zie je in het museum niet alleen hoe Nederlanders vroeger woonden, maar ook waar ze werkten en hoe de omgeving er vroeger uit zag. Je bekijkt er verschillende soorten boerderijen, molens, een oude kerk en zelfs een stoomzuivelfabriek, om echt een duidelijk beeld te krijgen van het Nederland van vroeger.

2. Kröller-Müller Museum

Het Kröller-Müller Museum is een van de meest bezochte musea van de provincie Gelderland, waar ieder jaar 250.000 bezoekers uit het binnen- en buitenland naartoe komen. Het is een museum voor moderne kunst, dat in Nationaal Park De Hoge Veluwe in Otterlo gevestigd is. Het museum heeft niet alleen een grote binnenruimte met moderne kunst, maar ook een beeldentuin.

3. Paleis Het Loo

Heb je altijd al willen weten waar de koninklijke familie vroeger woonde? Dan bezoek je Paleis Het Loo aan de rand van de stad Apeldoorn. Paleis Het Loo is een voormalig paleis, dat enkele jaren geleden omgebouwd is tot nationaal museum. Bezoek je Paleis Het Loo, dan mag je rondlopen op het grote terrein van het voormalige paleis van stadhouder Willem III. Dit betekent dat je niet alleen het gebouw zelf kunt zien, maar ook de grote tuin en het paleispark.

4. Airborne Museum

Het Airborne Museum in Oosterbeek wordt ook wel het Airborne Museum Hartenstein genoemd. Het museum gaat over de Slag om Arnhem en dan vooral vanuit het oogpunt van de Britten. Zo is het Airborne Museum gevestigd in het gebouw dat in die tijd door de Britten als hoofdkwartier werd gebruikt. Het museum toont een uitgebreide collectie wapens, kleding en uitrustingstukken, maar ook interviews, foto’s en video’s. Het Airborne Museum vertelt je vooral over de acties van de geallieerden tijdens de Slag om Arnhem, maar negeert het verhaal van de Duitsers ook zeker niet. Zo laat het museum ook het verhaal van de Duitse kant van de strijd zien, net zoals het verhaal van de betrokken burgers uit de buurt.

5. Afrika Museum

Het Afrika Museum is minder bekend dan bovenstaande musea, maar sinds de renovatie en uitbreiding in 2005 ook zeker de moeite waard om te bezoeken. Het museum is gevestigd in het dorp Berg en Dal en is geheel gewijd aan kunst uit het continent Afrika en de culturen van dit grote continent. Het museum heeft een binnenruimte met een grote collectie Afrikaanse kunst en religiestukken, maar het Afrika Museum heeft ook een grote buitenruimte. Hier bewonder je onder andere een woonerf uit Ghana, een kampement uit Kameroen en beelden uit Zimbabwe. Wie meer te weten wil komen over het continent Afrika, moet zeker het Afrika Museum in Berg en Dal bezoeken.

Lees ook:

Meer musea nieuws

Meer tickets voor de wereldberoemde Vermeer tentoonstelling

Vrijdag 10 Februari 2023 opende de Vermeer-tentoonstelling, die binnen een korte periode al snel was uitverkocht! Alle 450.000 toegangskaarten waren binnen een paar dagen uitverkocht. Het rijksmuseum...

Lees verder

Museum Top 10

Er zijn honderden musea te vinden in Nederland. Het ene museum is populairder dan het andere museum. Wil jij weten welke musea het meest bezocht worden in ons land, zowel door Nederlanders als door...

Lees verder

Museum cadeaubon

Je hebt binnenkort een verjaardag en wil de jarige job het perfecte cadeau geven. Je weet dat hij of zij een groot liefhebber is van kunst en cultuur en graag musea bezoekt, dus je hebt besloten een...

Lees verder

Gratis naar het museum

Je bent een groot liefhebber van musea, maar hebt niet zo veel budget om iedere week weer een ander museum te bezoeken. Gelukkig zijn er niet alleen veel musea in Nederland, maar zijn er ook veel...

Lees verder